Το ΓΕ.Λ. Βαρθολομιού στο SO-PR-A

logo

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης διακρατικής συνάντησης συντονιστών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Το δίλημμα των εφήβων: Φιλο-κοινωνική ή Μη κοινωνική συμπεριφορά», που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στις 22, 23 και 24 Οκτωβρίου και στο οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εκπροσωπείται από το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού.

Το καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Το δίλημμα των εφήβων: Φιλο-κοινωνική ή Μη κοινωνική συμπεριφορά» (The teenager?s dilemma: Pro-social or A-social behavior, στο εξής SO-PR-A) υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποτελεί σύμπραξη πέντε σχολείων και τριών Πανεπιστημίων από συνολικά 4 ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα συντονίζει το ITT G. Marconi, δημόσιο λύκειο τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης με έδρα την Πάδοβα και στη σύμπραξη συμμετέχουν ως εταίροι: το IS “Newton – Pertini”, δημόσιο λύκειο τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης με έδρα το Camposapiero, το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού, το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας, το Sociatia Prietenii Colegiului National Ion Neculce, δημόσιο γενικό λύκειο με έδρα το Βουκουρέστι, το Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Π.Τ.Δ.Ε.), το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και το Πανεπιστήμιο του Cadiz στην Ισπανία.

Στόχος του διετούς αυτού υπερεθνικού προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι έφηβοι μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέπουν να ανιχνεύσουν και να καταπολεμήσουν τις άμεσες και έμμεσες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού στο σχολικό τους περιβάλλον, προκειμένου να υιοθετήσουν μια φιλο-κοινωνική συμπεριφορά απέναντι στον Άλλο. Όπως αναφέρει κι η κ. Αννίτα Λάκκα, φιλόλογος, συντονίστρια του προγράμματος στο Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού «Οι σύγχρονοι έφηβοι καλούνται να ενταχθούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, γεγονός που τους φέρνει ήδη, και στο μέλλον ακόμη περισσότερο, αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις. Το σχολείο οφείλει να τους εξοπλίσει με όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να διαβιώνουν και να συμβιώνουν αρμονικά. Κάτι τέτοιο δε θα είναι εφικτό παρά μόνο αν  καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, αποδεχθούν την ετερότητα, αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, αυτονομία και δεξιότητες αυτορρύθμισης.» Ο διευθυντής του Λυκείου, κ. Αθανάσιος Δεληπάλλας, συμπληρώνει: «Είναι η πρώτη φορά που το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Φιλοδοξούμε, μέσα από τις διαδικασίες αυτές, να δώσουμε στο σχολείο μας τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή ταυτότητα και στους μαθητές τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ταυτόχρονα και πολίτες του κόσμου».

 

 

foto1

Από δεξιά: κ. Σταμέλος Γ., καθηγητής στο ΠΤΔΕ Πάτρας, κ. Νικολάου Γ., πρόεδρος του τμήματος, Stefania Turra, εκπαιδευτικός

 

foto2

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα SO-PR-A