Η Καταστροφή

Από τη μια πλευρά έχουμε το καθεστώς Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό που απαρτίζεται από πολλές μικρές ομάδες αντιπολίτευσης, οι οποίες είναι κοσμικές, δεν ανήκουν δηλαδή σε θρησκευτικές οργανώσεις, θέλουν δημοκρατία και διαχωρισμό κράτους – θρησκείας, είναι όμως αρκετά αποδυναμωμένες πλέον από τους βομβαρδισμούς που διεξάγει ο Άσαντ εναντίον τους. Επιπλέον, έχουμε δύο ισχυρές ισλαμικές οργανώσεις, το λεγόμενο μέτωπο Αλ Νούσρα, που είναι το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, και το ISIS. Αυτές οι ισλαμικές οργανώσεις μάχονται μεταξύ τους και η κάθε μία ξεχωριστά μάχεται τον στρατό του Άσαντ και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης.

28

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε κυρίως μεταξύ του Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Στην πορεία μπλέχτηκαν οι ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν πλέον και το πάνω χέρι, διότι ο Άσαντ έκανε το εξής: βομβάρδιζε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και άφηνε τους ισλαμιστές να κινούνται ελεύθερα, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα δίλημμα για τις δυτικές δυνάμεις, ότι θα επιλέξετε ανάμεσα σε έμενα και αυτούς, δεν θα υπάρχει η κοσμική αντιπολίτευση. Από την άλλη, η Τουρκία έπαιζε το παιχνίδι της ανοχής στους ισλαμιστές του ISIS, δεν τους βομβάρδιζε διότι ήθελε να πείσει την Αμερική πως αν δεν διώξουν τον Άσαντ το ISIS θα ενισχύεται. Η Αμερική από πλευράς της είχε υιοθετήσει αυτή τη γραμμή, όμως η ρωσική παρέμβαση ανέτρεψε τα πάντα.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την εκτίμηση οτι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μέχρι και τις 17 Αυγούστου 2015, ανέρχονται σε 250.000. Ομάδες και οργανώσεις ακτιβιστών εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών μεταξύ 149.016 και 350.760.

33

Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες έχουν επίσης κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, απαγωγές, παράνομη κράτηση και εκτελέσεις αμάχων, στρατιωτών και Σαμπίχα (Εθνοφυλακή). Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την απαγωγή Ιρανών υπηκόων.

Περισσότεροι από 76.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, η οποία άρχισε με την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και ξένες δυνάμεις.

29

Ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, κυρίως αυτούς στις φυλακές του καθεστώτος και εκατοντάδες μέλη των πιστών δυνάμεων στους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν 13.000 Σύροι πέθαναν από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος από την αρχή της σύγκρουσης και περισσότεροι από 200.000 κρατούνται.

30

Στη χώρα αυτή, που είχε 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).

Σχεδόν 486.700 άνθρωποι ζουν σήμερα σε πολιορκούμενες περιοχές από το στρατό ή τους αντάρτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δεκάδες έχουν πεθάνει από υποσιτισμό κι έλλειψη ιατρικής βοήθειας.

Ο πόλεμος ώθησε επίσης 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων από μια μόνο σύγκρουση, σε μια γενιά», δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

31

Τα παιδιά στη Συρία δεν το βάζουν κάτω!

Μετά από 5 χρόνια πολέμου, τα μισά από τα παιδιά της Συρίας (2,8 εκατομμύρια), δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, πουθενά στη χώρα. Πάνω από 5.000 σχολεία δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και 52.000 δάσκαλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Η UNICEF έχει επιβεβαιώσει πάνω από 40 επιθέσεις σε σχολεία, μόνο το 2015.

32

Πηγές

http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=260444

Download (PPTX, 2.4MB)