Συνάντηση με σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 21/4/2016 οι μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων του ΓΕΛ Βαρθολομιού, που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «πρόσφυγες χθες και σήμερα», μαζί με τους συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκαν το Βιωματικό Μουσείο ” Ανθρώπων προς φυγην” Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων. Τους υποδέχθηκαν η πρόεδρος , κ. Αναστασία Παπάζογλου και μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων Αφού τους μίλησαν για τις πατρίδες που αναγκάστηκαν να αφήσουν οι δικοί τους καθώς και τις δυσκολίες που συνάντησαν τα πρώτα χρόνια εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, τους ξενάγησαν στο μουσείο που ίδρυσαν και συντηρούν στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Το μουσείο περιλαμβάνει πράγματα που μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους κατά τον ξεριζωμό τους ,αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και εικόνες από τις χαμένες τους πατρίδες. Επίσης στο χώρο υπάρχει βιβλιοθήκη με αξιόλογες εκδόσεις σχετικά με τον ελληνισμό της Μικρασίας καθώς και θεατρική σκηνή.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα ? γλέντι σε κέντρο της περιοχής με τραγούδια και χορούς της Μικρασίας. Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ο κ. Παπάζογλου Νίκος τραγούδησε τουρκόφωνα τραγούδια . Επίσης τραγούδησε ο κ. Μιχάλης Μιχόπουλος, μαθηματικός και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μιας και είναι γνώστης μεγάλου ρεπερτορίου τραγουδιών που τα λέει στην αυθεντική τους μορφή. Έχει τραγουδήσει μάλιστα και στην περιοχή μας σε πανηγύρια στη Ζαχάρω, στην Αμαλιάδα, στα Κρέστενα.
Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές κ. Μανουσιάδη Χριστίνα , κ. Σταυροπούλου Ειρήνη και κ. Αποστολάτος Ηλίας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλα τα μέλη του συλλόγου και ιδιαίτερα την πρόεδρο,κ. Παπάζογλου Αναστασία για την τόσο θερμή υποδοχή