ΣΥΡΙΑ

Κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 185.180 τ.χλμ.

Πληθυσμός: 22.505.000 κάτ.

Εθνοφυλετικές ομάδες: 89% Σύριοι Άραβες, 6% Κούρδοι, 2% Αρμένιοι, 3% διάφοροι άλλοι (κυρίως Τσερκέζοι και Τούρκοι).

Θρησκεία: 90% Μουσουλμάνοι (εκ των οποίων 80% Σουνίτες, 7% Αλαουίτες, 2% Δρούζοι, 1% Ισμαηλίτες), 9% Χριστιανοί (ορθόδοξοι, αρμένιοι), 1% διάφοροι άλλοι.

Γλώσσα: αραβική, κουρδική, αρμενική και οι γλώσσες των μειονοτήτων.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Δαμασκός (1.711.000 κ). Άλλες πόλεις είναι: Χαλέπιο (2.301.570 κάτ.), Χάμα (325.000 κάτ.), Χομς (1.500.000 κάτ.), και η Λαττάκεια (ή Λαοδίκεια 650.558 κάτ.).

6
Συρία πριν τον πόλεμο

Οι Σύριοι πριν τον πόλεμο ήταν ένας χαμογελαστός, φιλόξενος λαός με πλήθος επιρροές από τις γειτονικές τους χώρες. Η χώρα είχε πληθυσμό 23 εκατομμύρια και οι πολίτες της είχαν μεσαίο εισόδημα ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητοί.

7

8
Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Η Δαμασκός είναι χτισμένη στην όαση Γκούτα.Είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και το βασικότερο εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Απ’ αυτήν περνάει η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Συρία με τη Βηρυτό και το Αμμάν.Η πόλη, παρόλο ότι είναι από τις πιο παλιές, ελάχιστα έχει χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Έχει πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών.

10 9

ΠΑΛΜΥΡΑ ΤΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πύλη του Αδριανού, γνωστή στην Παλμύρα ως «Βενετία της Άμμου», η αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας – που βρίσκεται στην άκρη μιας όασης από χουρμαδιές και κήπους – ήταν ένα πλούσιο κέντρο για καραβάνια από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα CE (Χριστιανική Εποχή), πολλές φορές ανεξάρτητη και άλλες φορές υπό τον έλεγχο της Ρώμης

H ακρόπολη της Ερήμου στην Παλμύρα έχει ανακηρυχθεί ως τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας και κληρονομιάς από την UNESCO: «ο μεγάλος επιβλητικός δρόμος με κιονοστοιχίες μήκους 1100 μ.  αποτελεί το μνημειακό άξονα της πόλης, ο οποίος μαζί με τους δευτερεύοντες σταυρωτούς δρόμους με κιονοστοιχίες, συνδέει μετάξυ τους, τα σημαντικότερα δημόσια μνημεία, όπως το Ναό του Βάαλ, το Διοκλητιανό στρατόπεδο, την Αγορά, το θέατρο, κι άλλους ναούς και αστικές γειτονιές »

14 13 12 11

Πανεπιστήμιο της Δαμασκού

Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού  είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο πανεπιστήμιο στη Συρία, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Ιδρύθηκε το 1923 με τη συγχώνευση της Ιατρικής Σχολής (ίδρυση 1903) και του Ινστιτούτου Δικαίου (ίδρυση 1913).

Υπάρχουν εννέα δημόσια πανεπιστήμια και περισσότερα από δέκα ιδιωτικά στη Συρία. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στη θέση 4.404 παγκόσμια και στη θέση 114 στον αραβικό κόσμο σύμφωνα με την «Ιστομετρική Κατάταξη των Πανεπιστήμιων του Κόσμου»

Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού αποτελείται από διάφορες σχολές, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενδιάμεσους οργανισμούς και μια σχολή νοσηλευτικής. Ένα από τα θεσμικά του όργανα ειδικεύεται στη διδασκαλία της αραβικής γλώσσας σε αλλοδαπούς, και θεωρείται το μεγαλύτερο όργανο του είδους του στον αραβικό κόσμο

17 16 15

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 1922)