Μετά την καταστροφή (Σύγχρονη προσφυγική κρίση)

Σύγχρονη προσφυγική κρίση.

Μετακινήσεις προσφύγων

  • Συρία?????. Ιράκ (249.000)
  • Συρία?????. Ιορδανία (629.000)
  • Συρία?????. Β. Αφρική (24.000)
  • Συρία?????. Αίγυπτος (132.000)
  • Συρία?????. Λίβανος (1,1 εκ.)
  • Συρία?????. Τουρκία (1,9 εκ.)
  • Συρία?????. Βουλγαρία (15.000)
  • Συρία?????. Σερβία και Κόσσοβο (49.000)
  • Συρία?????.. Ουγγαρία (19.000)
  • Συρία?????.. Αυστρία (19.000)
  • Συρία?????.. Γερμανία (99.000)
  • Συρία?????.. Ολλανδία (14.000)
  • Συρία?????.. Σουηδία (65.000)

Συνθήκες μετακίνησης

Οικογένειες περπατούν για μίλια μέσα στη νύχτα για να αποφύγουν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών ή για να μην πιαστούν από στρατιώτες οι οποίοι θα απαγάγουν τους νέους άνδρες και θα τους επιβάλλουν να αγωνιστούν για το καθεστώς.

Διασχίζουν το Αιγαίο και εν συνεχεία περπατώντας περνούν στην ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία.

actionaid

ΣΥΝΟΡΑ

Το σταδιακό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες δημιουργεί εμπλοκή στη διαχείριση των ροών από την Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, στο λιμάνι του Πειραιά γίνεται διαχωρισμός προσφύγων, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Η Σερβία: Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη.

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν την είσοδο στην χώρα.

Η ΠΓΔΜ Μετά την κίνηση της Σερβίας δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ακόμα, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών. 

Η Σλοβενία: Την ίδια στιγμή η Σλοβενία στέλνει τον στρατό στα σύνορά της με την Κροατία, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν στον έλεγχο των ροών

Η Σλοβακία δήλωσε έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία για να ανακόψει το κύμα των προσφύγων

Η Δανία.

Το Βέλγιο.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο από τα σύνορά της με τη Σλοβενία.

refugees_1

HOTSPOTS

Σε ένα απέραντο hot spot με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μετατρέπεται η Ελλάδα, αφού με χιλιάδες μετανάστες να καταφτάνουν καθημερινά και τα σύνορα κλειστά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην χώρα μας, όπου καθημερινά δημιουργούνται νέα κέντρα και καταυλισμοί για να τους φιλοξενήσουν.

Τρία κυριότερα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική:

Στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο πυρομαχικών Γερακινής, χωρητικότητας 4000 ατόμων.

Στον Άγιο Ανδρέα, στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, για 500, ενώ

Ξεχωριστό hot spot θεωρείται η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, όπου θα φιλοξενηθούν επιπλέον 700 πρόσφυγες.

hotspots

HOTSPOT ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

images

Στην Ηλεια και συγκεκριμένα στην Μυρσίνη εφτασαν 300 άτομα σε εφτά λεωφορεία. Άνθρωποι της τοπικής κοινότητα καθως και εκπρόσωποι απο διάφορους φορείς  υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες. Συνεργεία με προσωπικό της 117 ΠΜ, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων γρήγορα οργάνωσαν την υποδοχή για να γίνει άμεσα η καταγραφή των προσφύγων και να μοιραστούν στις κατοικίες.

images

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν περάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015.

Μέχρι στιγμής φέτος, 448 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο ή αγνοούνται στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το σύνολο των 3.771 του περασμένου έτους. 

sinora

Στην Ειδομένη, επίκεντρο του μεγαλύτερου προβλήματος αυτή τη στιγμή απ’ οποιοδήποτε άλλο στη χώρα, οι περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν ν’ ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στα Σκόπια, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν παράλληλα, το τσουχτερό κρύο που πέφτει τα βράδια, την υγρασία, τις βροχές…

Στην διαδρομή μετά τα σύνορα  πολλοί από αυτούς δέχονται επιθέσεις από συμμορίες που έχουν αναπτυχθεί και στόχο έχουν το πλιάτσικο σε όσα λεφτά τους έχουν απομείνει.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι τραυματισμοί είναι σοβαροί και οι αλληλέγγυοι της περιοχής  όταν καταφέρνουν να τους βρουν τους μεταφέρουν στο κέντρο Υγείας